Monday, November 8, 2010

Seperti Sedia maklum...

Salam, seperti sedia maklum…  
Semingguan pn mama sibuk dengan kerja permindahan banjir dan pembersihan umah, 
Baru hari ini free untuk meng update blog yang agak bersawang ni

Ari ini entry mengisahkan Banjir … orang putih cakap flood, orang Perlis panggil “ayaq bah… Sekian Kalinya Pnmama sefamily turut terlibat dalam Banjir tersebut. 
“Banjir di Perlis 2010”. Adalah Banjir Yang paling Besar daripada 2005.
Sungai Kat Area umah pn mama
..tempat nie nama Denai Larian..

Banjir besar telah melanda negeri Perlis dan Kedah (Kelantan sudah biasa dgn banjir kan?).
Seingat dulu sewaktu pnmama masih kecik2 dulu..kalau time Air bah… mesti pn mama ingin merasai main air bah..bestkan terjun sana terjun sini ala tengok kat TV .. ..redah air kat sana sini.. Akhirnya tercapai jugak Impian gila pn mama nk main air bah… di usia 26 tahun..dah anak 2 dah pun.. Tapi pn mama dah serik... Kalau Boleh macam nak beli umah je atas bukit, Penat oiii cuci umah ..mcm nk pengsan mati rasanya.. penatnya Allah sahaja yang tahu.. 

Laluan Utama ke Umah Pn mama..

Buat sekian kalinya pn mama terpaksa berpindah randah macam pelarian xada permit  ..dari 1 umah ke 1 Umah..pn mama xduduk kat penempatan haram banjir.. pn mama duduk kat  umah Mil pn mama selama 2 ari.. duduk umah Bonda pnmama 2 ari jugak sebab Arau pun Banjir ..x leh balik Arau ...Nak x nak pn mama terpaksalah bermalam di umah mil pn mama …
Laluan Ke Umah Bonda Pn mama kat Arau  pada Ari Pertama dan kedua..
Air start naik kat umah pn mama ari selasa.. nasib baik masa tu pn mama ambik cuti Kecemasan sebab umah Pengasuh Little princess 1 di naiki air… so pn mama kenalah jaga kakak..Adik pulak macam biasa hantar ke umah pengasuh dia ..

Keadaan Banjir kali ini, memang teruk.. Banyak penempatan banjir di buka.. Air pulak naik cepat sampaikan x sempat nk selamatkan apa2..Tapi nasib pn mama baik.. pekerja kuli en abah (kerja Bendang) dan adik ipar pn mama dating cepat ke umah pn mama untuk selamatkan barangan yang penting..
Peti Ais dan mesin Basuh.. alhamdulilah jugak en abah ada lori.. ini lagi memudahkan permindahan barang2 berharga.. Cumanya Almari kakak dan adik xdapat di selamatkan.. sudah habis lingkup di telan batu bertangkup… air bah..

Tengok semuanya kenderaan Berat yang lalu..

Oklah nnti pnmama cerita lagi ok.. oh iyer gambar banjir..banyak pn mama tangkap menggunakn hpone pn mama....but hpone tersebut telah pun di telan oleh air bah…wa..wa..wa…
so 

Ko orang layan jelah semua gambar dari FB Perlis Indah Lagi Mempersona...
terima kasih atas infomasi dan gambar2 kejadian...
apatah lagi buat Mangsa banjir  seperti Pn mama nie ...
dapat jugak tengok keadaan banjir di negeri sendiri
(almaklumlah Hp yang simpan gambar banjir dah Hilang)...

2 comments:

  1. rasa cam seronok pulak tengok air banjir ;)

    ReplyDelete
  2. main tu memang best kak Zel..tapi time cuci umah tu memang perit sangat2...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...