Wednesday, June 30, 2010

Adikpun ikut peragai en abah ke?????…

hmm pejam celik....pejam celik dah Sembilan bln dah anak dara pn mama nie...... so ari nie entry pasal little princess 2 la pulak ….

macam-macam peragai dah dia buat..... kalau mama Qaisara  dan mama Sara dah luruh rambut….pn mama dah hbis dah pun… nasib baik lah x botak lagi…. Anak baru 2 , tapi rambut dah mcam perempuan umur 50 an…siap ada uban lagi tu… dah xnak cerita pasal rambut….

nak cite pasal adik...
skil tekini
+.merangkak...slow motion jek tp tak larat gak pn mama ..... asik nak meround the world jek...huhu
+.memanjat....hmm...nie lg la tak leh leka..kang leka tergolek la plak anak dara pn mama nie... sebab dah banyak kali terlentang ..sebab pn mama selalu leka…
+. nagis gada2 terus meraung macam x bagi susu 1 tahun, bila nak susu ...kena tinggal sekejap ke... mulalah , melalak , panggil “mamma”….
+. dah pandai makan roti dan masuk mulut sendiri...ekeke
5. Selalu cari pasal dengan akak,
+. Suka makan , walaupun perut dah kenyang….

Tapi yang paling bestnya…. Adik ini ikut peragai en abah… nak tahu apa dia …nie ha….

perhatikan tangan adik.
*

Tengok dalam keadaan lena , stil boleh pegang mainan x lepas tu...

Tuesday, June 29, 2010

Alkisahnya, pada hari tersebut, Akak mendapat upah ,

Salam Petang Selasa, wah cepatnya masa berlalu ..hari ni entry mengenai little princess 1& 2…. Cerita nie sebenarnya terjadi  pagi ari ahd , tapi pn mama no idea nak tulis ..so tayang jelah hari ini…. Blog pn mama , ada pn mama kisah…
Alkisahnya, pada hari tersebut, Akak mendapat upah , sempena Keputerian Beliau yang ke 2 dan sempena juga upah sebab p bersunat…ha..ha… nak tahu apa dia??



hah....ni dia! Ia hanya sebuah laptop mainan biasa...tidaklah terlalu canggih, besar
(tapi tak lah besar mana) harga pun memang patut padanlah dengan ianya … he..he…

Sebelum ini , pn mama da tulis entry mngenai hadiah yang akak dapat sempena Birthday dia yang ke 2 thn, tpi pn mama x beli lagi iyer...
tpi ari sabtu 26 jun 2010 teruk punya mak  baru en abah p beli , sebabnya pn mama nk cari yang murah je…  xada yang murah sebab dah habis , akhirnya dapat yang akak nak jugak… biar p lah anak… he..he…
 harganya juga tidak 'canggih' sangat al maklumlah bukan laptop betul , janji  keadaan fizikalnya dan juga fungsi-fungsinya yang agak 'simple' kalau serabut nanti akak pulak bored ..he..he..

Beli pada sabtu pagi, so akak punyalah excited bila sampai umah terus suruh en abah buka kotak, on laptop , sampaikan x nak buat apa…adik nak kacau pun x leh ..… pn mama apa lgi…pegang pun x leh…wah , haji bakhil betulah anak pn mama nie… nie turun en abah la nie…
Adik cuba tekan-tekan sikit akak apa lagi dah angkat laptop bawak lariiii....pastu, kalau adik cuba lebih-lebih, akak dah mula pandai marah dan tolak adik.
Mujur la pn mama ada kat sebelah untuk leterkan marahkan   Akak , 
kalau takde, confirm adik dah dapat 'bahagian' dia...Akak dah pandai tamper dah tau…. Pn mama n en abah selalu kena…


tapi Pagi ahad , akak dan adik dah boleh share laptop ..main sama-sama...baiknya anak pn mama , jgn gaduh2 iyer....

Tapi adik yang Over !!!!

siap guling2 lagi dengan laptop...


Kenapa pn mama request kat En Abah , pn mama nak beli benda ini ….

+ kesian tengok Akak yang sakan menulis setiap hari,Bila en Abah on je laptop, mulalah nak tekan sana sini…( kalau laptop kat lantai) , En abah apa lagi…tau marah je…nie buat pn mama geram nie ….

+ Kalau en abah on laptop kat atas meja computer, akak mulalah berkeliaran lari nak tengok en abah buat apa, nak tekan sama lepas tu mintak nak naik atas kerusi nak tengok laptop……. Tpi en abah bolh buat bodo mcam akak x da je depan mata dia … Kegeraman pn mama memuncak sikit…

+ Pernah jadi , akak p kat pn mama kat dapur ..akak : ama, dukung… …suruh dukung , sebab nak tengok en abah buat kerja pakai laptop…
Kegeraman pn mama dah kemuncak iyer….. 
ini belum birthday...
Lepas en abah kena sound dengan pn mama ....akak dah x berminat dengan laptop dah...tapi janji punya pasal..kena tunaikanlah....betul x? .


+ bantu Akak untuk belajar focus, mengenal ejaan dan yang paling penting akak nak belajar . Dengan game mengenal huruf , belajar music , belajar nombor …al maklumlah Mak bapak dia x sempat nak ajar…walaupun weekend …. Bizi bebenor… 
Harapkan Pengasuh je…mna boleh jadi

+ lepas ni, boleh belajar dengan komputer yang betul insyAllah.

+ Mak bapak , dok depan computer dari kol 8.00 pagi sampai 5.00 petang … so anak pun dah turun lah nie… he..he…

+ Hari ini akak bawak laptop dia p umah pengasuh, belajar dengan umie iyer..he..he…

Monday, June 28, 2010

sepatutnya di tayangkan pada hari jumaat yang lepas,

Okey.. meh nak citer sket... memandangkan entry ini sepatutnya di tayangkan pada hari jumaat yang lepas, tapi pn mama x publish di sebabkan masalah kesihatan yang memuncak sakit perut  dan pn mama dengan sepantas kilatnya membawa si panjang terbang ke Tmn Wan Arpah , so Hari jumaat itu pn mama half day ok… tu la marah TNB sangat,  kan dah kena…

Entry sebelum nie pasal Papa day kan…so dok terasa lagi father Day tu,n dengan gediknya  kat sini pn mama pun nak tayanglah apa yang En Abah Dapat sempena Happy Father Day’s. so.. something special ...sebab tahun lepas x sambut….

ni diaa.....
taddaaaaa....

*
*
*
*


CSL- W66

Yang sebenarnya En Abah dah lama mengidam nak pakai Handphone yang ada Camera , ada Internet kiranya yang canggih maggis  la nie la… 
Tapi pn mama x berapa gemar, I Jeles  en abah beli handphone yang canggih2 tu…
al maklumlah takut2 terlebih canggih …
Selama hari ini, en abah pakai Nokia cap Ayam iyer
Nokia   1110i

…tiap2,  2 bulan akan tukar Keypad je… al –maklumlah no key pad selalu hilang…Lagipun Handphone ini ada Nostagia yang tersendiri... Handphone ini adalah Hadiah Ulang Tahun En abah Yang ke 22,dari pn mama  he..he... masa tu pn mama dengan en abah  baru nak bertunang...ha..ha...

Bukan En Abah x ada duit iyer, ataupun Gaji en abah di control  oleh pn mama , tapi
Kalau en abah dapat duit lebih,  pn mama automatic nya akan suruh en abah beli barang umah …he..he…macam perabut ke , perbaik kereta ke…beli baju kerja ke…
al –maklumlah pn mama nak suruh en abah lupakan niat nak beli Handphone tu….

Oleh sebab , Handphone en abah dah terlampau lunyai ..teruk , so dengan rela hati  paksaan hati pn mama suruh en abah beli handphone baru , pn mama kasi duit jugak tau + dengan duit en abah …siap ada camera lagi…walaupun x secanggih blue berry tapi jadilah daripada xada kan.

To en abah, jangan over ok… nnti pn mama tarik balik handphone tu baru tau….

Dah leh Kahwin nie!!!!!.

Weekend ahad 27 Jun 2010, Hari ni, akak Di sunat Kan ... Tandanya Dah leh Kahwin Nie!!!!
 Pekara nie pn mama dah lama nak buat, asyik tertangguh je….memanglah x wajib , tapi sebagai umat Islam , pn mama rasa macam tak lengkap jer tanggungjawab sebagai ibu bapa. Pn mama pun bersunat , xkan anak pn mama x sunat….ini xleh jadi nie ….
Copy dari goole....Hiasan semata-mata

So Pn mama pun search dalam intenet mentang2lah lah internet free ,
Sebenarnya, ia adalah SUNAT (buat dapat pahala, tak buat tak dapat apa) 
melainkanlah anak lelaki, memang WAJIB dikhatankan.
Maka, pn mama dan en abah ambil keputusan untuk khatankan akak, adik pulak umur 2 tahun baru nak sunatkan…

Sebenarnya dah agak lama niat di hati nak tunaikan perkara baik ni, Namun yang membuatkan En Abah n Pn mama tekad nak juga lakukan di sebabkan
“Nenda Little princess sebalah pn mama ..a.k.a Bonda pn mama pun dok asyik membebel bila nak p bersunatkan akak.”
 Kesebabpan Pn mama dan En abah Lambat Lakukan ...ini kerana :
Pn mama dan En Abah … sebenarnya dah agak lama niat di hati nak tunaikan perkara baik ni, asyik terlupa, tertangguh dan pernah buat appointment dengan doc (cansel last minit) , bizi dengan Kenduri kendara ( tu yang penting) ….

Oleh sebab En Abah n pn mama dah xtahan nak dengar leteran Nenda Little princess , so hari ahad , siap kita jalankan Operasi kita…

 Dalam Misi Kali nie pn mama p dengan En Abah, akak, adik and My MIL …he..he….jangan terkejut ,  Nenda Little Princess x dapat pergi sebab kena kerja….Nak x nak , MIL yang temankan , lagipun nak balik kampung MIL kat Malau Jitra , dekat dengan Tempat akak akan di sunatkan… kiranya sambil menyelam minum air jugak la … n Mil juga merangkap pengasuh kepada Adik, he..he… teruk punya Hantu Menantu…

Bila akak dah sambut Birthday yang ke 2 Tahun , En Abah try phone  tanya klinik Mahsuri 
( tempat adik di lahirkan) mengenai sunatkan anak perempuan , ada x ? so pihak klinik jawab , ... diorang hanya sunatkan baby berumur setahun dan ke bawah sahaja. So lepas nie , akak kena sunat lah…

Di klinik... En Abah daftar kan nama akak, Nama akak di panggil…pn mama angkat letak atas katil…. , buka seluar , buka pampers …heeeeee... pn mama lak yang kecut..apa lagi , pn mama yang over sangat tutupkan muka akak dengan tudung pn mama….dalam hati pn mama dah kecut sebenarnya...

 Boleh main cak-cak lagi tu…pn mama yang takut ok… en abah?...lagilah x sanggup tengok anak bucuk dia kena macam tu… Nasib baik akak Slumber je… Ngis sikit bila doc , cut kot… pn mama x tengok iyer…so sorry pn mama x tau mcam mana kejadian…

Sekejap jer dah sudah.... Hihihi... Alhamdulillah...settle gak... Pakaikan akak seluar balik, terus pn mama dukung , iyerlah takut apa-apa bentan ke… manalah pn mama tau… akak x dukung ,  nak  jalan …ikut sukalah, ambik ubat… kos khatan RM 20 jerrr..murahkan…
P makan , kat Mahsuri D’café… habis makan bertolak balik kat Kampung MIL … 
Nanti sambung entry lain...

Friday, June 25, 2010

LILIN.... OH...LILIN ...

Salam Hari Jumaat, he..he.. esok dah sabtu, n Semalam dah Gaji….. Dan Semalam Jugak pn mama x kerja off duty….kerana ….
"TNB" …..

Weh!!!!! Kami Bayarlah, bukan Kami x bayar pun ….Ingat kami pakai Free ke…. 
Bila Report , banyak Songeh Pulak , Makan Gaji buta sungguh la hampa nie…. …. 
Fuh lega ….

Di Malam Rabu, Pn mama macam Biasalah duti membasuh kain baju dalam dan luar  …
al maklumlah pn mama kan wanita berkerjaya, so house wife time malam2 je…. 

Dalam masa yang sama pn mama Dok Plan dalam Otak Udang nak masak 
Nasik + Sambal Ikan Bilis + Kacang Buncit goreng bertelur + Sup Ayam ( Balance semalam)….
Wah sedapnya... 

So Pn mama pun  letak nasik dalam Area kol 8.00 , pn mama Terus  p mandi ..mesin basuh dah dok berdangdut Sakan  basuh baju… 
Time 8.30 Mlm, pn mama pun keluar p kutip kain baju yang pn mama sidai hari isnin,

Oh iyer jagn Hairan, pn mama kalau sidai Hari isnin Malam , Rabu Petang @malam baru pn mama kutip … Kalau Sidai Rabu malam, Jumaat Malam baru angkat dari jemuran… N 
Kalau Basuh Malam Jumaat, Petang ahad baru pn mama angkat….. 

Tengok punya pemalaskan… Bukan apa…. Deret Umah pn mama tu , depa basuh baju tiap2 ari, malu pn mama kalau depa tau pn mama basuh berselang seli… kiranya Penyedai pn mama pun penuh je dengan baju….ha..ha…kiranya Caver malulah tu, .Bukaknya depa nk p belek pun kain baju pn mama...Just sekali Imbas ...oh umah hujung basuh baju jugak...

Sambung balik, dok syok angkat baju dari penyedai, ber datingkan lampu di ruang kereta, tiba2 tup Black Mentor Out……
Seram pn mama, tapi Cool…buat x tau , angkat bakul, tutup pintu grill n masuk terus dalam umah, Pn mama memang takut Gelap Ok, . I Don’t Like Gelap ok… Gelap Lain ok... I Like's.... Gatal...

Apa lagi terus Adik jaga, al maklumlah lena kipas dok ujung kepala… Akak pulak dok berdempek je kat en abah… En Abah terus, kasi akak kat pn mama, nak cari lilin katanya…. Dengan bersuluhkan lampu Handphone( en abah simpan dalam gelung kain pelikat ok) …carilah lilin 2 batang je ada… jadilah  dari x ada langsung….

En Abah terus Phone TNB , bahagian aduan…. Banyak songeh pulak… 
wah geram, Bayangkan dari kol 8.30 hingga 9.15 xada jugak karan …apa lagi si adik nie merengeklah…. pn mama pujuk2 bubuh dalam doi balik …meraung lagi… wah x leh jadi ini 9.30 dah nie…Abah Jom ..start kereta …Bawak anak p Jalan2…. 

So merempitlah kami 4 beranak tanpa arah tujuan…. Pn mama x bawak apa2 pon sebab adik dah meraung mengalahkan Ning Baizura + Syafinas Selamat bergabung suara menyanyi lagu separno…. So 3 beranak jadi Patilah… pn mama + akak + adik…

P Cari Makan,sebab perut dah bunyi…Lapar weh, dari balik kerja sampai kejadian tu mana makan pun, En Abah singgah beli nasik Herba , ala-ala Nasik kandar gitu… dengan ayam goreng 2 ketul… apa lagi Balunlah…. 2 ketul syer 4 orang… 
en abah pun… belilah 3 ketul ….xpun 10 ketul…dasar Haji Bakhil tu ada jugak…. En abah syer dengan akak, pn mama syer dengan adik… al hamdulilah kenyang…

Dalam area kol 10.30 , pn mama ajak en abah balik…. Wah macam pesta depavali je umah pn mama..al maklumlah tadi x tutup lampu…. 
Nak x tak, esok pn mama kena MC alasan je weh... esokkan "Gaji "
 weh kain baju pn mama berlongok 2  x basuh tu ….
Nak basuh malam tu…minta maaf iyer..mata suruh cari bantal…he..he

Pn mama nk marah TNB nie… Selama Pn mama duduk umah baru nie …
2 kali tau Black out… dulu masa dok qrts Jkr yang Buruk tu , sekali je..lepas tu 5 minit dah ada …apa nie….nak kata area x glam …area nie Raja Muda Perlis duduk, Datuk 2 …apa kes nie…Ke Memang Tman Pn mama dok x glamur....

I Sure u in The Court… Banyak duit pn mama iyer…. 
Tapi semalam Pn Mama dapat Handphone baru….entry dia lepas nie…

Wednesday, June 23, 2010

Sian anak Debab Pn mama sorang nih….

Salam Entry Untuk Hari Rabu….. 
Hari ini Pn Mama nak ceritakan Pasal The Little Princess no 2….


My Debab Baby kene campak, wa…wa…wa… Kenapa Pn Mama Menangis sedangkan Demam Campak tu semua orang akan mengalaminya….
Bulan nie memang menguji sungguh kesabaran Pn Mama bergelar seorang
“EMAK”

Bermula dengan cerita The little Princess 1 yang asyik batuk memanjang, muntah, dan terbaru Cirit birit …di sebabkan salah makan….wah menguji sungguh,
Si Little Princess 2 pulak kena campak…Ya  ampun….
“Ya Allah, Sembuhkanlah anak-anak ku Ya Allah”

Semalam p Klinik Faizah, doc Fazli yang bertugas… 
kata confirm adik kena demam campak :(

Tapi ianya x berjangkit, Sebelum ini memang adik deman tapi sat ok, sat ko…sampaikan pn mama dah naik gila pening… Ubat nie xpayah nak cakaplah dah berapa kali telan… Dok macam tu jugak , Hari ini Ok, esok Ko….pening pn mama .. dah abis iktiar dah….
Now  terjawap sudah why demam Adik tak elok lagi .

Hari isnin, Pagi Hantar adik p Umah pengasuh, Demam adik dah ok, tapi  time nak p ambik kuar bintik bintik ,mcam ruam tu… pn mama terkejot jugk lah tgk punyelah byk rashes kat muke,leher & badan Adik . Banyak pulak tu ...

Selama ini , pn mama ingatkan kena gigit nyamuk..al maklumlah weekend hari tu tidur umah Tok Mama…no aircond ok , just kipas semata-mata … Bila P ambik, Pengasuh kata Mybe adik nak kena Campak , sebab dah mula naik bintik2 merah kat badan…. Pegasuh cakap Try bagi makan sup ayam…. P ambik kakak kat umah umie, Pn mama cakap kat umie …adik mybe kena Campak ..terus Umie kasi Bali, rebus bagi adik minum…

Balik Umah , Cek suhu , masa tu suhu badan adik kejap panas,kejap sejuk… pn mama ok lagi..sebab ubat demam memang pn mama spare dalam peti ais umah pn mama … En Abah mcam Biasalah rebus Bali , airnya nak kasi adik minum… pn mama x reti pandai bab2 nie 
ok…

Tunggu hari selasa, semalam… p ambik adik kat umah pengasuh , Bintik2 koin kelihatan, tapi x nampak macam Campak ..Nampak macam Ruam….wah , xleh jadi nie…P Klinik… cheak akak dan adik… Memang adik kena campak…tpi jenis  x berjangkit … 
adoila hai.shianya anak mama..kecik shangat lagi dah kena demam campak.hmm..

…Buat pengetahuan semua pn mama x tau , jaga budak kena Campak…n . Pn mama pun x tau , sama ada pn mama dah kena campak ke blum…"weh, anak dah 2 …x kan x kena lagi kot"….ha..ha...
lagipun orang tua2 cakap… kecik2 kena senang parut tu hilang….betul ke?…
kalau x rugi Pn mama RM 50K tau…

So far adik tak meragam pun sebelum nie ..Cuma 3 hari ini je pagi2 buat Peragai nak naik kereta je…sampaikan pn mama x sempat nak tutup pintu umah… Ngis je…Dok dalam Dashboard , dalam kereta, pasal Radio, pasang Aircond …Ok pulak tu…senyap je…

walo demam campak, si tecik murah senyuman ni tetap cenyum + aktif
papepun doakan baby Pn Mama ni cepat sehat yeee.
ameen.

Tuesday, June 22, 2010

Pn mama cerita pasal Ujan

Hujan
Artist: Sudirman
Hujan yang turun bagaikan mutiara
Berkilau bersinar berkerdipan
Subur menghijau bumi terbentang
Dan bayu berpuput lembut

Cinta yang bersemi
Diwaktu hujan turun
Menyirami ketandusan hati
Dan hujan turut mengiringi
Engkau pergi...

Selembut hujan bercurahan
Begitulah cinta ini
Semesra bumi yang disirami
Begitulah hati ini

Hujan yang turun bersama air mata
Bersama pedih, bersama rindu
Kau datang dan kau pergi jua
Rindu lagi...

Entry Boring di Pagi Selasa…..he..he… nie pasal Ujan … Bukan Hujan Band tu iyer…nie Hujan… Dalam bulan nie , dah beberapa ari hujan turun dengan lebatnye...masya Allah... minggu ni je boleh dikatakan hari2 waktu petang mula la hujan..bukan setakat hujan je...angin, ribut , petir semua ada... dah la dok sorang2 dalam ofis ...seriau pun ada.... al maklumlah Kerja 2 Orang… Pernah 1 Hari Nik MC , pagi tu hujan turun dengan lebat …apa lagi…pn mama pun terus turun masuk dalam post opis…. 
Takut punya pasal… al maklumlah opis dok tingkat atas.. 


Teringat pn mama masa kecik…ada 1 teka teki pasal Hujan…
banyak2 pokok , pokok apa xada dahan , xada daun , xada akar, xada batang ..
tapi orang tetap panggil pokok…
Benda apa iyek….. Jawapannya …he..he… orang dok utara je yang tahu jawapannya…

Bila hujan dah reda renyai , mula la perut lapar...masa kecik-kecik 
nenda little princess suka masak cucur tempek nyiuk…kelapa dengan Gula merah xpun gulai ikan ….sedap perkena pulak dengan Tea o Kosong panas2…wah terangkat beb… Rindunya …makan ramai2 dengan adik beradik …lawan sapa makan banyak….
tapi tu dulu...
Lanie masing2 dah ada kehidupan sendiri…family sendiri…
pnmama time ujan ...kalau dok umah jamu roti kering je... 
kalau rajin goreng keropok @ kentang goreng..al maklumlah pn mama 
x reti  pandai buat cucur...

Rindunya masa2 macam tu, kalau lah ada mesin putaran masa, 
nk je pn mama balik kembali ke zaman tu…

Ada juga sebab menyebab , pn mama suka hujan sebab banyak 
memori pn mama berkaitan dengan Ujan… 
Masa kecik2 dulu pn mama suka kayuh basikal gerek p sekolah…oleh sebab xnak p sekolah keesokkan harinya …pn mama sanggup redah hujan yang lebat time balik sekolah …supaya esoknya pn mama Demam..tapi yang hairanya pn mama x demam2 pun…orang lain yang x main ujan pulak yang demam…Kalau Ujan pagi time sekolah, mulalah pujuk tok abah little Princess Hantar Naik Kereta...
bukan apa nak menunjuk yang sebenarnya..al maklumlah zaman tu  
Bapak sapa,  pakai kereta , di kira anak orang kayalah..tok abah ada Datsun Tau...

Bila alam Dewasa… ala bila Cinta cintan , di mana malam  Last Pn mama berpisah bukan putus ok… dengan first xbF pn mama , Malam tu hujan turun dengan lebatnya…xbf pn mama balik negeri dia …kena naik kapal terbang tau…Bukan Jejaka Golok ok… itu naik tokang…bukan kapal…

Second Pn mama Keluar Date dengan x bf merangkap xtunang pn mama , pun hujan jugak…masa tu naik motor basah lencun pn mama dah la esoknya ada final sem, nasib baik x demam…

…. Last Keluar Date dengan en Abah, masa tu dah jadi tunang…pun hujan jugak… xleh nak p mana dok dalam kereta di depan supermarket dok tengok orang lalu lalang masuk shopping… …naik baik bawa si ketot…(kancil) sebab tulah pn mama sayang nak jual si ketot tu … 

So Pn Mama Like Hujan…..Walaupun Pn Mama pernah menangis sebab Si Panjang n Si kering kena Hujan , Pasal x buat Bumbung kat umah baru pn mama… 
Apa-apa pun Pn mama Love Hujan...

Cukuplah Pn mama cerita pasal Ujan…. Layan jelah Lagu Hujan Dari sudirman …

Cabutan Bertuah "Happy Father Day"



Salam Hari selasa, he…he….hari ni pn mama dengan gediknya 
sukacitanya nak joinlah contest…. 
“ Pn Mama JOIN..”
Ini adalah First Contest pn mama masuk tau…. Lagipun saja suka-suka he..he… kalu ade rezeki..alhamdulillah..kalu takde takpe..pn mama redha walaupun pn mama akan meraung macam singa lapar
sekuat hati kalau kalah….ha..ha,….

Pn mama dah lama nak join , tpi di sebabkan Malu yang menebal…
al maklumlah Pn mama bukannya Blogger yang Glam…he..he…
so Kak Oli ..

Ini gambar yang pn mama a.k.a mama atie pertaruhkan…. Harap2 kak oli puas hati iyer…

Ini gambar dah lama tahun lepas , al maklumlah si en Abah nie memang payah nak tangkap gambar…. Kadang2 tu tangkap gambar curi…tpi en abah akan tahu jugak ….
mulalah pn mama dan en abah akan bergusti untuk rebutkan Hp Pn mama…Nak Padam Gambar tu...

Bapak nama : Sabri Bin Salim
Anak Bapak Nama: Nur Qashrina Imani Binti Sabri…

Anak Bapak nie terlalu rapat dengan si Bapak…kiranya anak Emas Bapak la nie….Kalau Tidur malam2 , Anak Bapak nie nak jugak berdepek di bawah ketiak si Bapak nie…sehinggakan timbul kecemburuan kepada Pn mama. 
Walaupun tempat tidur si anak nie jauh dari si bapak tapi …si anak mcam berjalan je mencari pot dia…. Iyer pernah en abah lena kat ruang tamu , si akak nie jaga terus cari ketiak en abah…. Walaupun En Abah angkat letak balik kat Tempat si anak bapak nie tidur, dia tetap akan pergi cari pot dia...
Bab Tanya sayang sapa nie , x payahlah nak Tanyalah 
sebab jawapan dia “abah”…..bila tanya sayang ama x? , buat xtau je….
...okla cukup je takat nie ...nak karang panjang2 muntah hijau plak orang baca. 
Apa-apa pun Kak Oli pilih pn mama iyer he..he…Saw Bebe Cantiklah macam Cinderella…he…he…. Nnti besar boleh masuk Gadis Melayu….

Monday, June 21, 2010

Buat Hutang Baru Pulak.

Alhamdulillah..syukur padanya... Fuhhh....lega rasa nya bila dah habis satu hutang nanti leh buat hutang baru pulak...muahaha ,
 
betulkan en abah ….kalau en abah baca la entry nie mau botok lagi Rambut
laki  aku nie en abah nie…. 

Akhirnya kini Pasti, Pn mama telah pun dapat menyeselaikan  Hutang Pn mama …ini bermakna 1 harta pn mama telah pun menjadi hak milik kekal pn mama untuk selamanya… Tapi Hutang PTPTN , tunggu sat no….he..he… nnti2 Pn Mama bayar ok,  
 time ada duit lebih….

Kiranya 1 Masalah dah selesai, ada lagi 3 Harta benda pn mama yang harus pn mama selesaikan , iaitu kereta , umah n yang paling penting duit mengaji pn mama , Fuhh…Penat jugak la bila memikirkan hidup ni banyak hutang. Xpalah selesai satu - satu iyer pn mama … Duit untuk selesaikan hutang nie adalah duit koperasi En Abah… Balance daripada Pinjaman Bayaran  deposit umah ari tu, lagipun bukan tinggal bayak sangt bakinya ..adalah dalam 1 k… sebab pn mama bayar secara ansuran… apa-apa pun pn mama happy sangat sebab dah selesai 1 beban….

Hutang Yang pn mama dapat selesaikan ialah Si Kering (Motor Ex5 X ) entry mengenai si Kering kat sini iyer … 


walaupun di beli atas nama pn mama , namun si Kering di Tungang oleh En Abah 24 jam
pn mama sampai hari ini x pernah bawak pun, Walaupun ada LESEN MOTOR  , lebih dari 10 tahun ….adalah 2 kali pn mama jadi penumpang ..tu pun naik dalam taman je…
Sedihkah, wa..wa...wa

ada pepatah menyebut...

"Lembu punya susu , sapi  dutch lady dapat nama".
...wa..wa...
Nasib pn mama pun samalah dengan Nasib si lembu


ada kena mengena ke ...

Hari Bapak tapi akak yang kasi hadiah untuk Pn mama....

Semalam Hari Bapak tapi akak yang kasi hadiah untuk Pn mama ….Bukan kepada En Abah……ha..ha…nk tahu hadiahnya ialah
*
*
*
*
*

Selambak Seharum Wangian Muntah ….

iyer habis badan pn mama di muntahnya….x dapat di bayangkan…nasib baik akak adalah  anak yang keluar dari perut pn mama , kalau x mesti dua tiga das pn mama  bagi penyepak……

Gara-gara Akak muntah di sebabkan KEDEGILAN En Abah yang paksa, akak makan ubat batuk…. Pn mama dah cakap…bagi sikit sudah..nanti muntah …
En Abah “ x, kena habiskan”….
Tengah pn mama dok berleter kat En Abah , adik dok tidur dlm buaian , pun menangis mybe pn mama cakap kuat sangat kot...
…pn mama pun tinggalkan akak yang tengah bersedu-seduan menagis dengan en abah...
En Abah apa lagi…. Paksa akak makan jugak …ngis2 akak lari mai  peluk pn mama yang dok dalam bilik…pn mama pun apa lgi …perang dunia lah dengan en abah…. Pn mama dukung akak p ruang tahu…,masa tu si akak dok menangis sampai tersedu-sedu , terbatuk…. 

So x nak di panjangkan cerita …si abah pun p dodoikan adik…nah ko.. pn mama akak tiba-tiba termuntah di dalam pelukakan pn mama… hbis dari bahu kiri hingga ke lantai… Pn Mama bermandikan MUNTAH ….
En Abah dengan seronoknya ketawa sampai x ingat dunia….
Pn mama pun apa lagi…sound en abah la…. 
“Nie abang punya kerjalah”…. 
Lepas pn mama cuci badan, En abah cuci akak…. Rendam habis semua kain baju kena muntah, tidurlah akak dengan keadaan lali , akibat ubat batuk….

Dalam area kol 3.00 pagi, adik pulak buat peragai ….deman dah kembali…bagi susu yang di campur ubat… tampal coolfeeber tengah belakang , x nak tidur lagi…meregek je kerja dia… En Abah terus angkat adik dodoikan sampai tidur… 6.30 pagi , akak mintak susu, so en abah pun buatkan…. Nah ambik ko…muntah lagi….. 
Nasib baik habis bantal je…kalau habis tilam ….jenuh nak berjemur , al maklumlah pagi ini ujan…. Siap bersihkan akak… pn mama pun bangun siapkan diri nak p kerja… Adik pulak Buat peragai….ngis je…dengan en abah x nak langsung…. 
Nak x nak pn mama pun start kereta , pecut hantar adik dulu… selalunya adik last, lepas tu hantar akak … kiranya hari ini , memang makan minyak la … Anak-anak …sihatlah cepat…mama dah penat nak oiiii.

Saturday, June 19, 2010

pn mama tulis siap2 sebab pn mama keboringan yang amat sangat.....

Ari Ahad nie ...20Hb ari Father Day...
so entry hari Ahad nie pn mama tulis siap2 sebab pn mama keboringan yang amat sangat.....ha..ha.... dah berkesempatan pn mama dok belek blog... so tulis je lah ,
 lagipun tak berdosakan...
Bersempatan ini Pn mama nak ucap SELAMAT HARI BAPA pada 3 org Lelaki Dalam
 hidup Pn mama ...
dan entry ini sekali Harung dengan Entry SELAMAT HARI IBU, sebab bulan 5 tu , pn mama lupa nak tulis entry. Lambat Bebenor nak teringat ... ...
tak kisahla nie blog pn mama so suka hati pn mama lah nk tulis apa kan....ha..ha...
...tapi Pn mama sambut iyer.... dengan En abah, n Dengan My Lovely Mom ....
 Dua kali sambut Ok...dengan En Abah...Dinner..............tapi beli ayam radik je ...lepas tu pn mama masak nasik.... Little Princess 1 & Little Princess 2 ...pulak beli nasi Ayam ... ...Di umah My mom pulak ...biasalah hari tu My Mom Masak Laksa….sedap ….Kan jatuh ari Ahad ...

Oklah Entry yang asal …
Pn mama nak ucapkan Happy father Day buat :
1)Tok Abah A.K. A Datuk kepada Little Princess 1 & Little Princess 2…
A.K.A Bapak kepada Pn mama
A..K. A Bapak Mertua Kepada En Abah

“En Abdul Rahim Bin Mat Daud ”
Selamat hari bapa "Abah" , kak long Sayang Abah ….. Tahun nie genaplah usia Tok Abah 57 tahun, kalau tgk dia mesti igt dia blm pencen lgi. Entry Tahun Lepas ada di sini …mengenai Perihal Tok Abah…. Pn mama doakan Tok Abah diberikan kesihatan yg baik..
Kak long syg Abah ...

2)Tok Wan A.K. A Datuk kepada Little Princess 1 & Little Princess 2…
A.K.A Bapak Mertua kepada Pn mama
A.K.A Bapak Kepada En Abah.

“ En Salim Bin Kasa”

Selamat hari bapa “Ayah” , Tahun nie genaplah usia Tok Wan 54 tahun, kalau tgk dia mesti igt “ Papa Rock Malaysia ”, kenapa pn mama menyatakan sebegitu rupa …ini kerana Tokwan Little Princess 1 & Little Princess 2 memang Rock..dengan Rambut panjang …ha…ha….Apa2 pun dia tetap FIL pn mama…Tapi peragai x sama dengan En Abah..tapi sama dengan Pn Mama…Hairan bin Ajaib…Bukannya semua cuma sama tang kalang kabut…En Abah panggil Kling Darat… ha..ha… Fil pn mama nie kerja dia buat bendang …. La nie tengah Proses buat umah sendiri… Entah lah bila nak siapnya pn mama pun x tau…
 terima kasih kerana menerima Imah sebagai hantu Menantu seadanya...

At last …semestinya EN Abah lah…I Lap U….
“En Sabri Bin Salim”

Selamat hari bapa, tak de hadiah ekk.. tak pela. kehadiran Princess 1 & Little Princess 2 tu dah cukup jdkan adiah kan?? yela kalau tak, mana dpt nak rai hari bapa... ke nak tambah seorang lagi ...ha..ha...nanti2lah iyer En Abah... Pn mama x leh nk kontrol lagi dua ketul emas en abah tu lagi...
Terima En Abah , sebab dua tiga menjak nie , en abah sanggup masuk dapur masakkan untuk family kita sekeluarga ..walaupun kadang2 pn mama komplen x sedap ...en abah x kisah...masak jugak pada keesokkan hari...kalau pn mama mesti dah merajuk panjang dah... mogok xnak masak ... 1
Pn mama nk ucapkan trima kasih jugk...sebab jaga anak time pn mama nk lena sangt2 ..time di mana pn mama naik angin dgn anak2... naik angin dengan en abah...en abah stady je macam x ada apa2 yang berlaku... dodoikan anak , time di mana pn mama dah di bawa oleh mimpi yang indah2 , gerak en abah bancuh susu..di mana time tu ..semua manusia sedang di buai mimpi yang indah2....
Yang paling pn mama nk minta maaf sangat, bila pn mama marah, maki-maki manja kata MR ..berleter  bertubi 2 kat en Abah buat bodo je... bila pn mama marahkan  en abah  sebab lebihkan adik beradik en abah... he..he...sedangkan pn mama rasa pn mama pun sama lebihkan adik beradik pn mama...
Lepas tu , pn mama suka tau ..benda dalam umah di beli ada atas nama pn mama walaupun periuk nasik yang baru kejikan pn mama  ...resit mesti nama pn mama buat simpanan ... bila en abah tanya kenapa?”jawapan pn mama, ringkas je....pn mama buat persiapan...
kalau en abah kahwin lain.... tengok pn mama fikir sampai tahap tu...gila kan ... Dah bayak kali en abah ..katakan kalau dia nak kahwin , en abah nak jadi JUTAWAN DULU...macam Datuk K  tu ... baru en abah nk kahwin lain...
tupun en abah cakap nak kahwin dengan artis... nk glamur gitu
tapi pn mama yng pilih n p meminang ...ada hati tu...rambut dah ala-ala tumbuh segan ...nak kahwin dgn artis konon...Apa-apa pun I tetap Lap u ...
HAPPY FATHER'S DAY.. walau abang tak la sesempurna mana sebagai bapa, samala kita.. stay the way u are.. luv u forever

Thursday, June 17, 2010

Kali nie Dia buat lagi ....

Entry Sebelum ini .....


Si  Little Princess 1

Qashrina Imani a.k.a Akak sangatla dimanjakan oleh pengasuhnye (Umie Dan Lik) tambah-tambah sekarang nie al –maklumlah Depa nie xada anak kecik …Jadinya ..Qashrina dah jadi anak EMAS KESAYANGAN depa ….Sebelum nie ada entry mengenai yang kes yang mcam nie… so kali nie entry yang sama jugak…

Ceritanya Begini:---

Alam Ria Cuti Sekolah, jadinya si akak-akak n abang-abang kepada si little princess 1 nie pun berkampunglah di umah…al maklumlah yang sulung di Kelantan (To Be a Teacher) , yang no 2 di Form 6 , yang No 3 Form 5 dok aksik sukan je..yang No 4 Form 1 dok asrama….

Sebelum itu, macam biasalah rutin harian Pn mama menghantar, mengambil kiranya pn mama nie dah jadi 4 time Driver bagi little Princess 1 dan Little princess 2 …
Nanti bila besar hampa x ingat jaga…..
Pada 15 hb , Umie mintak cuti ...sebab nak p makan kenduri ..entry dia di sini... Jadinya 
16 Hb mcm biasa pn mama pun teruskan rutin, p hantar p ambik.... 
Pagi 16hb ,
Umie: “Imah, qashrina tidur sini no”
Aku: "Ok” ....
Selepas itu , pn mama pun memecut kereta nak hantar adik pulak...terus p kerja.... Mlm semalam , Pn mama hantar sms kat akak sulung anak pengasuh , tanya susu n pampers little Princess 1, cukup ke x?. Terus Hpone mama berbunyi....pn mama angkat ... “Hello , ama”....tiba2 rindunya.... sembang sat...bahasa little Princess 1 la …yang mana pn mama paham pn mama jwb ..kalau x jwb ok je….. Malam semalam Pn mama masak Meggi je iyer....xada akak , xada makanan best2....
Pagi ini...17hb pn mama p hantar susu n pampers , ingatkan akak x bagun lagi.... dah bangun rupanya ...terus ngis bila pn mama hulurkan barang ....n pn mama mintak akak salam pn mama...wah syahdunya.... Kalau pn mama x kerja memang pn mama nak bawak balik dah tadi.. tapi akan daya pn mama nk p kerja.... macam nak meraung je aku nie...

“I am Boring ”.

Salam Khamis semua ...wah dah khamis dah iyer, esok jumaat ...lusa Cuti... Tulat pun Cuti ....
Cuti Sekolah pun dah nak berakhir ..nie minggu last cuti sekolah...
And now pn mama dah takda kerja, so apalagi
tulis kat blog je la.
Okay, mula-mula pn mama nak update dengan entri yang penuh emosi hari ini ...
“I am  keBoringan  ”
 
FaceBook
 pun Pn mama dah on untuk tengok apa yang paling latest and tengok mana tau ada kawan2 send comment or apa2 je.
Kalau dulu , Tiap2 Pagi mesti nak On FB , al maklumlah ada Teman Tapi Mesra  ex bf
Pn mama... sekarang nie dah xada ...bukan dia dah xada FB tapi Dia kena tukar tempat kerja ...
dulu dok opis on komputer  fb  24 jam ...la nie kena travel sana sini...
biasalah kerja dia enjenier kereta under Toyota ...dulu dengan Proton...
Yang sorang lagi ...kena berebut dengan Hubby dia ,
al maklumlah Cikgu kan tengah cuti sekolah...so laptop ada 1, Beruk makyeh tu pun ada 1..
.syerlah jawabnya ....
So Pn mama memang Boring sesangatnya....
En Abah,
ada je FB tpi jarang on, al maklumlah bini isteri dia dah tau FB en Abah....sebelum nie puas Pn mama bodek,merayu, goda en abah ...semata -mata nak tahu tpi En Abah kunci mulut rapat2,   xnak di kasi tahu...sampaikan pn mama add semua yang sama nama dengan en abah..
Last2 , Kantoi sebab Pn mama baca dalam reminder Hp en abah ... masa tu en abah tengah lena , pn mama pulak nak ambil seluar slack en abah nak basuh..hp en abah dok dlam seluar...so apa lagi ...
setan dah naik tanduk
siap dngn password lagi pn mama tahu....wah2 ini sudah bagus....
Kelas Komputer pn mama pulak....
Syukur alhamdulillah kerja mengajar Pn mama dah pun selesai ... so tunggu intek baru pulak iyer...
wah terasa mcam Lecture la pulak...
Lepas ini
Pn mama mybe akan bizi dengan KKS Karnival Keusahawan Sosial, sekadar pemerhati pe tengok  je ...
Pada mulanya Pid Pn Mama memang x terlibat ..
Namun semangat berpasukan so Tempat kerja Pn mama pun akan join PID Utara iaitu MYPID_UTARA. Di mana Pergabungan antara PID di utara di sini , nak buat karnival ala-ala Jom Heboh gitu...
Pid yang terlibat Pid Bukit Kayu Hitam, Pid KualaNerang, Pid Yan, Pid Kupang , Pid Tasek gelugor ,Pid Balik Pulau(Tuan Rumah) ...n Pid Pn mama Pid Simpang Empat.
If takda apalagi yang pn mama nk coretkan, so tak reti2 ke nak logout pn mama oiiii....

Wednesday, June 16, 2010

He..he…En Abah Masak Lagi....Chef Labu Kembali...

Salam entry di Pagi Rabu…cerita hari nie MENGENAI  hari selasa semalam..tapi pn mama publish hari rabu sebab semalam pn mama bizi sangat ….dari pagi hinggalah ke petang….. Pagi Pn mama no Class tapi Bizi p Nat Pasar Tani… curi tulang  time sat ....
Best oiii…ada mcam2 murah2 pulak tu…. 
Petang , pulak baru ada Class terakhir untuk student Isnin dan selasa…
wah lepas nie bercuti panjang lah Pn mama sebab kelas Dah  hbis…

Berbalik pada entry yang sebenarnya pn mama nak publish hari ini adalah mengenai 
en abah …. He..he…en abah masak lagi…. Semalam…
wah untungkan pn mama …xpayah kalang kabut time lepas kerja masuk dapur….he..he… 

lagipun semalam En.Abah cuti  kesebabpannya “mengasuh si little Princess 1…”  
Pengasuh little princess balik kuala Nerang sebab ada kenduri kahwin di umah Bapak dia…
nak x nak , en Abah kenalah Redha untuk ambik cuti…sebab pn mama dah janji dengan budak2 tu nak habis kan semua subjek depa minggu ini.

Semalam En Abah Masak Mee Goreng Basah…sedap….. Gambar macam biasa x sempat nak snap…perut dah berbunyi… 
so Korang layan gambar dari Blog Mat Gebu... 
dah la iyer….
To Mat Gebu: U punya masakan Memang Sedap..... 



To en  abah , I Lap U…

Tiap-Tiap hari Lain  kali  masaklah lagi…..

Monday, June 14, 2010

Balik Kampung Makan Kenduri

13hb jun 2010
Pn mama , En Abah n Adeq  balik ke kampung di Pekan Sebelah Bujang …A.K.A Sungai Petani lah…  untuk meraikan perkahwinan Bapak menakan sepupu Pn Mama,  Sepupu Nenda little princess 1 & 2. Walaupun pangkat Pak menakan , tapi umur baru dalam 20 –an gitu …lahir dalam tahun 1982. Sama umur dengan sepupu pn mama …
Tapi tua 2 tahun dari Pn mama  tau…Gelaran dia pada Pn mama“ Paksu “sebab anak bongsu dari 7 orang adik beradek….Pn mama  tak sempat malas nak snap gambar kerana Time Pn mama pergi , 
pengantin dah habis berarak… dok layann Kawan2 dia… keseluruhannya, misi ke kenduri kahwin berjaya dengan selamat dan misi 
Pn mama balik ke SP untuk jumpa dengan adik beradek pn mama tercapai selalunya pn mama balik dengan anak2 je...sebab En Abah Bizi dengan kerja Lori n bendang dia …
Pada Paksu Fazli  dan Isteri “Maksu Fazlina”
Family Pn mama sekeluarga doakan 
kalian berbahagia hingga akhir hayat, dilimpahi rejeki, 
dikurniakan anak2 yg soleh dan panjang usia.

"Ko Melantak Ke Kebulur Pn Atie oiii...?????????"

Hujung weekend lepas, Pn mama dan En Abah memang Bizi…..dengan Jemputan Kahwin yang banyak….
xla bayak mana pun tapi yang x tahan berderet pulak tu… ..
tapi Depa2 tu kan Kawan-kawan Opis En Abah n Pn Mama   
so nak x nak Pn mama n En Abah kenalah tunjuk muka betul x..
dan lagipun  konsep layan diri; senang!

12 hb Jun , 
hari ini kenduri 2 buah rumah …dua2lah kenduri kahwin …
1 Boss En Abah Kahwin, 1 Lagi opismate En Abah adik lelaki dia kahwin, 
so …Makan Free la Pn mama …
2 buah umah tu, pn mama makan nasik..walaupun ada bubur N laksa..
tapi Pn mama   melantak lebih tertarik pada Nasi…
Dalam Area kol 2.00 lepas Zohor , Umah Pertama pn mama tuju adalah umah Bos En Abah, dia nie kerja engineer kat JKR Nie..Umur Sebaya Pn mama … 
Tapi yang bestnya x berlagak… Hubby dia pun kerja engineer jugak… 
Di umah dia ada Nasik n  Laksa..Pn mama x makan laksa iyer kawan-kawan ..Pn mama makan nasik… Lapaq beb, dari kol berapa perut beralaskan nasi lemak 1 bungkus je…
Pn mama dapat seniver ..iaitu bunga telur  n coklat ..beg khas untuk kawan2 pengantin...
 Ini Kad Kahwin dia, Pn mama Copy Melalui FB Cik Abah... 



Dalam Area kol  3.00 Tuju pulak Umah Opismate kawan En Abah …
Umah dia ada Nasik n Bubur  
 tapi adanya
GULAI NANGKA …
sedapnya…
lama pn mama x makan nie tambah pulak dengan

Sambal Belacan…. 

Wah marbles la  jawabnya … Tambah pulak tuan umah hidang Tea ais  , time panas2 macam nie ….
Layan Makan nasik ….
En Abah sampai Heran…wah banyaknya bini isteri  aku makan… 
"ko melantak 
ke 
kebulur 
Pn Atie oiii..."
Mybe itu yang di fikirkan oleh En Abah ...

Petang dalam Area Kol 5.00 Bertolak balik Ke SP sebab 
esok ada pulak kenduri kat kampung Pn mama…. 
Pn Mama , en Abah n Adeq…
Akak hari jumaat dah pn mama kirimkan balik dengan Nendanya …   
so Weekend Pn mama penuh dengan makan free kenduri lah jawabnya…


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...