Wednesday, May 23, 2012

Hari Sukan Tadika HR Aulad Bestari

Alhamdulilah, akhirnya pnmama ada jugak idea nak update blog… ha..ha…Kali nie nak cerita pasal Sukan Tahunan Tadika Akak Qasrina 2012. 


Tarikh sukannya  19 Mei 2012, nie kiranya entry basilah sikit ,  bertempat di padang sekolah kebangsaan Indra Kangar . xberapa nk jauh pon dari tadika akak. 

Sebenarnya pnmama yang excited habis, almaklumlah akak kan anak sulung, Jadi pastinya pnmama  tidak mahu melepaskan peluang ini.

Seawal 7 pagi , pnmama dah gerakkan akak  n adik.. Baby????.. bersama degn  en abah jadi pengasuh.. ha..ha..  en abah x pergi ok..

Sukan bermula  Jam 8.30 pagi.Oleh sebab datang awal..so pnmama dapatlah parking berbumbung Tempat parking kereta Guru Besar  gitu..ha..ha.. 

Semuanya adalah acara berkumpulan dan akak dalam Rumah Green
Akak masuk acara bawak bola (tempat kedua), bawak pundi kacang(tempat ketiga) dan bawak bola pingpong dalam sudu (tempat kedua).. sepatutnya akak masuk 1 lari acara iaitu lari berganti-ganti.. tapi akak ngis so tempat akak di gantikan dengan orang lain.. tension pnmama tau.. 


Kenapa akak Ngis?.. sebabnya nak duduk sekali dengan pnmama..xnak masuk sukan.. pnmamalah  yang salah.. pergi hantar air mineral.. so automatiknya akak nk ikut pnmama ke tempat guest.. sampai peluk-peluk kaki.. akhirnya Teacher Huda , datang mai pujuk akak.. Nasib baik Ok.. Anak Manjalah katakan.. 

Kumpulan Green dapat No 3  secara keseluruhan , Hadiah diberi ikut keputusan keseluruhan dan bukan acara individu iaitu set kotak pencil dan piala..pnmama suka..pnmama suka..

kat bawah ni adalah sebahagian dr gambar2 yg sempat pnmama  upload dr Hp kamera Baru pnmama… layan je lah….


1.Akak request nk pakai tudung... 
2. Sampai kat sekolah, terus buang tudung.. ha..ha..
3. Bersama Piala dan Hadiah
4. Bersama adik... 

1. Di ketuai Oleh Teacher Amy.. 


Keseluruhannya, acara sukan ni nampak berjaya & meriah... budak-budak pun nampak seronok tak kiralah samada menang atau kalah sebab diorang tak kisah semua tu... yang penting dapat bermain dengan kawan-kawan & dapat hadiah....

Bayi Lahir Bersama Alquran Di Tangannya




7 Mei 2012 seorang bayi dilahirkan dengan tangannya menggenggam Al-Quran kecil. Keajaiban ini telah menyebabkan ibunya dab abangnya memeluk agama Islam pada tanggal 13 Mei 2012.

Peristiwa menakjubkan ini telah disaksikan sendiri oleh ulamak terkenal Nigeria Sheikh Abd Rahman Olanrewaju dan beliau sendiri menamakan bayi tersebut dengan nama Abdul Wahab Iyanda. Ulamak lain yang ikut serta ialah Sheikh Abdulrahman Sulaiman Adangba dan Dr Ramoni Tijani.

Yang menariknya, bayi ini dilahirkan di sebuah gereja di Mushin, Lagos State, Southwest Nigeria.

Semuanya adalah kehendak Allah swt. ALLAHUAKHBAR!

Friday, May 18, 2012

Memperkenalkan anak kesayangan pn mama

Muhammad Thaqif Irfan Bin Sabri
15 Mac 2012
11.55 PM
2.0Kg
Mahsuri Medical Centre

Assalamulaikum, Hai semua,
Saya Aqif.
Anak No 3 pnmama dan en abah..
 Anak lelaki pertama dalam Family pnmama, cucu lelaki pertama bagi Family
sebelah en Abah dan Pnmama.. he..he…
Walaupun nama saya seperti di atas , tetapi akak-akak kesayangan saya
semua ada panggilan tersendiri..
 si akak  Qashrina panggil “Aqif Irfan”
Si akak Uzma pulak “Bie”..singkatan dari Baby..ha..ha..
Si Tokmama panggil  “Irfan”..
Si Tok Sebelah abah panggil  “adik kecik”


Sebelum ini ,mama saya ada buat entry pasal saya di sini,
Pada mulanya mama saya xberapa yakin , bahawa dia akan mendapat anak lelaki.. iaitu saya, almaklumlah semasa mama saya melahirkan akak saya yang no 2, mama saya menaruh harapan besar agar yang kedua lelaki.. akhirnya Perempuan yang keluar.. dah la tu, muka peragai memang macm lelaki…ha..ha…
mama…mama…
 kecanggihan Teknologi x dapat menyakinkan mama saya tau…

Pada mulanya nama saya adalah Muhammad Thaqif Ichlass bin Sabri..
seperti mana sedia maklum, I itu kan simbolik nama Family pnmama.. sampai sekarang saya xtau apa maksudnya..mama saya simpan rahsia  rapat2.. mybe nnti bila mama dah tua, baru dia nk bocorkan rahsia kot..

Semasa saya di lahirkan, Tokwan saya berada di Hospital Kangar. Saya Lahir ari Khamis malam Jumaat.. Tokwan saya pulak di masukkan ke hospital ari Isnin pagi.. mybe mama saya aktif sangat.. sebab itu saya keluar awal. Dekat 8 ari Tokwan kena tahan di Wad, bermula dengan wad ICU, lepas itu wad biasa.
Pada malam 14 Mac 2012, Jam 9.00 Malam, mama mengalami komplikasi .. terus abah saya usung mama  ke hospital di temani dengan akak-akak saya dan TokPah saya(mak Abah). Doc chek ,katanya pembukaan baru 1 Cm. terus mama ajak abah pulang ke rumah sebb kesian kat akak-akak saya , tido dalam kereta.

Esoknya dalam kol 12.00tgh mama sakit lagi, kali nie akak di tinggalkan dengan Tokmama saya di hospital. Nasib baik masa tu, tok ummie, tok Ibu ada , merekalah yang jaga akak-akak saya .

Semasa mama di chek doc, pembukaan dah 3 cm. terus mama saya kena tahan di wad. Semasa itulah mama baca paper dan tengok tv. Almaklumlah abah saya ambik sorang sambil di temani oleh Tokpah saya
.. muka depan cerita pasal adik Irfan yang jatuh dalam Tasik..terus mama saya cakap. Sedihnya… terus abah buka tv.. Nampak pulak idola mama saya .. 
Jutawan termuda tu.. “Irfan Khairi”..





 terus mama cakap nk tukar nama belakang tu bubuh nama Irfan… walaupun pada mulanya mama memang xsuka nama tu.. ialah ingat x dulu ada gambar “Natasya” hero dia nama “Irfan”..lakonan Fasha Sanda.. Mybe bagi mama, Irfan Lakonan Ezzany tu anak mak..so mama xnak saya jadi macam tu kot..

Lepas mama keluar wad, terus abah bawak balik umah kat kangar, saya di sambut dengan penuh gembira.. almaklumlah saya kan cucu lelaki sorang-sorang pulak tu..
Semasa itu, Tok Ummie Tanya nk bubuh nama apa.. mama cakap, Ahmad Thaqif Irfan, tapi Tok Ummie cakap bubuhlah Muhammad , abah pulak nak bubuh nama Nur Muhammad Thaqif ..tpi mama x nk.,.al maklumlah saya kan anak lelaki mama saya.. so alasan mama bagi kata abah ialah xnak nnti saya pertikai kenapa nama saya xada huruf I… macam akak-akak saya…ha..ha..
Lastnya abah saya mengalah.. itulah mama dia tetap dengan pendiriannya.. sapa pon xleh halang, termaksuklah abah… Powermom lah katakan.

Alhamdulilah, semoga Hasrat mama saya tercapai seperti mana harapannya pada saya iaitu  sebijak  insan bernama “IRFAN KHAIRI”. 

 Itu Janji Saya... Tengok saya siap angkat Tangan lagi..

I bangga dengan anak I


13 Mei 2012,  Hari Ibu untuk tahun 2012.. so tahun nie di hitung2 dah 4 tahun dah pnmama menjadi ibu.. terlalu cepat masa berlalu.. dah ada 3 orang cahayamata.. di usia pnmama dah masuk 28 tahun.. Muda lagi tu..perasannya aku..
Seperti tahun-tahun sebelumnya.. pnmama hanya memerhatikan dan melihat anak-anak orang lain bagi  hadiah kat Ibu mereka , terasa juga dalam hati..
"Bilalah  akak akan kasi mcm anak-anak mereka.. ha..ha.. anak pon kecik lagi ada hati…tu nk menunjuk sebenarnya..
 I jeles U no… wa..wa..wa.. ucapan dari en abah.. kadang2 ada , kadang2 x ada.. Hadiah… lagilah jauh sekali… tu yng buat lagi sedih tu..
Tapi tahun nie, pnmama happy sekali… sbbnya Kakak dah pandai bagi Hadiah kat Pnmama, walaupun ianya biasa2 bagi orang lain..terutamanya en abah, but for me..
I am proud  my daughter, you know my hubby.

.. u tu jeles.. en abah oiii..
Pada 10 Mei 2012, ari jumaat.. pnmama still lagi dlm pantang, pnmama lihat akak turun dari motor.. sambil lari.. masuk umah…
 “Mama, Tolong akak.. yng nie lucutlah”…sambil tangan pegang perkataan I.. pada mulanya pnmama ingatkan huruf "H"..rupanya huruf "I"...ha..ha...

 “Mama, bubuh gam iyer.. nie kek..akak buat sendiri kat sekolah tadi.. cantik x mama”..

Gembiranya  rasa hati , rasa mcm nk ngis.. almaklumlah First time… Jakun sikit di situ..
Nie lah hadiah Hari IBU dari Kakak Qashrina Buat Mama..
Terima kasih kakak.. Mama Sayang  kakak..



Kakak pegang, hasil kerja dia kat sekolah, I love Mom...
Adik pulak , Pegang Kek.. yang akak buat ..


Dari en abah pun ada juga…
Terima kasih… wah lepas nie bolehlah buat  apom  papadot…he..he..
Macmlah rajin sangat… 


 Nie Dia..periuk Kukus.. ha..ha..


Monday, May 14, 2012

Entry 2009, Di Paparkan kembali.. I Love U MOM..

 10 May 2009 , Kali ke 2 aku akan menyambut sebagai Mama Qashrina Imani dan baby yang berada dalam Kandungan ku ini... Kali 1 , aku sambut masa tu dalam Pantang lagi ..8hari dalam pantang... Just My hubby hantar SMS je " Ucap Selamat Hari ibu"...

I have The best Mom Ever Becouse

"Happy Mother Day"....To My Lovely Mom .
 Pn Maznah Binti Ahmad...
"Mak , Kak Long Sayang sangat kat Mak...Selama-lamanya.." .

 Teringat aku zaman aku masih digelar " Minah gedik " almaklumlah..zaman tu zaman 90an..aku adalah anak yang paling Bermasalah sehinggalah sekarang.. Dari kecik hingga dah bergelar Ibu , stail peragai aku suka mencari masalah..ha..ha...tapi Mak stail layan dan mendengar lagi kerenah anak dia yang masih "kebudak-budakkan" said My Hubby la..Macam2 Along Buat sampaikan Mak berleter dengan Along...tpi along buat jugak...sekarang nie along dah Jadi Mak pada Qashrina ...

 KINI , Baru Along Rasakan macam mana jadi seorang "IBU". Macam mana peritnya Mak melahirkan Along , dengan kaedah C-rer , along juga rasa mak sebabnya along Lahirkan Qashrina dengan kaedah yang sama... Walaupun kita selalu x sehaluan, dari segi pendapat ..tapi kat Maklah, Along akan bercerita...luahkan perasaan dan bersembang bersama2 yang akhirnya kita akan bertengkar disebabkan berbeza pendapat...ha..ha...lucu memang lucu...

"Mak, Tahu x ..kadang2 along suka dengar leteran Mak , yang kadang2 tu membuatkan Along akan naik angin sebab mak berleter terlebih "Had"...tapi Mak tau x , yang Along Rindu akan Leteran itu ..kalau along balik ke Rumah Along..., along rasa sunyi je...Nasib baik , mak stail lagi kat Perlis..so ari sabtu n ahad bolehlah kita jumpa...dengar leteran mak..."mak, along rindu kat Mak...Ari sabtu n Ahad rasanya sekejap saja ..walaupun along dah ada anak, dah tua bangka ...tapi Baju along n baju anak along yang pakai hari sabtu(baju kotor) , mak tetap basuhkan ..mak x kisah sampaikan underware n bra along pun mak basuhkan sedangkan along dah perosok dalam beg plastik ...dalam beg pakaian sebab along nak balik basuh kat umah along sendiri...mak-mak... Kalau along marah, katalah along nie x sayang Mak.. so kali nie terpaksalah along nak sorok kat mana pun along x tau lagi..mak macam tau2 je.. tempat penyorokan along...


 Lagi satu, Kalau p shopping, mak suka beli macam2 kat anak-anak mak sampailah sekarang termasuklah cucu mak ..Mak kami dah besar..dah ada kerja dan ada yang berlaki( akulah tu) dan Yang nak berbini( deqwanla) pun ada...tapi mak x kisah..mak tetap belikan..sedangkan anak2 mak gaji semua dalam 2k..mak pulak ..hanya RM 500. tupun Mak kata, xpalah...Kalau p shopping dengan Along, kalau along belanja nak beli baju @ apa2, mak mesti x kasi...mak kata beli kat anak sudah...tapi bila angah beli mak x kisah pulak..kadang2 tu , along kecik ati dengan mak tau...Mak, along dah kerja, dah ada laki ...xkan along x leh beli kat Mak ..nie duit Gaji along Mak..bukan duit Laki along.... sedangkan angah guna duit biasiswa dia mak..beli kat Mak... Mak terima .... Along x pahamlah...Dikwan pun sama..Beli je kat Mak , semua nk mak ganti... tu yang kami x beli tu... tapi time birthday , mesti kena beli..he..he...Sebagai Hadiah...

Kalau along gaduh dengan Laki along, Mak juga tukang dengar , tukang bagi Nasihat...Kalau along p Kursus, mak juga tukang Jaga Qashrina ...siang n Malam..Kalau along balik umah Mak sabtu n ahad ..mak juga tukang mengasuh, memasak makanan kat along...mak mcm tau2 ja..anak mak nie ..asyik makan kat kedai tiap2 hari... mak juga akan suapkan cucu kesayangan Mak , kalau along balik..." along rasakan macam along x ada anak ..sebab Qashrina dengan sendiri akan berkepit dengan Mak, Kiranya along akan Jadi mcm anak dara he..he.... Mak akan masakan makanan kegemaran along..."Pajeri Nenas" ...mak akan tau setiap kegemaran anak2 dia..tapi kami kadang2 Lupa ..apa ye kegemaran mak.... tapi mak x kisah... 
Janji anak2 Mak selalu dengar cakap Mak ...
You the best In the World

MEI 2012 GIVEAWAY - 3th ANNIVERSARY



Boleh klik banner untuk join.
~ Sticky Entry till 31 May 2012 ~
"SELAMAT ULANG TAHUN PERKAHWINAN  YNG KE 3 TAHUN BUAT SAHABATKU NUNU DAN SUAMI.. SEMOGA BERBAHAGIA SENANTIASA .. DI MURAHKAN REZEKI  "
 
AKU DOAKAN AGAR KO DAPAT ANAK LELAKI PULAK TAHUN DEPAN IYER...


saya..suka…saya ..suka…

Alhamdulilah tercapai hasrat nak beli hp baru setelah sekian lama tersimpul  di hati.. he..he.. ada duit beli benda lain..

Akhirnya pnmama beli SAMSUNG GALAXY Y .. he..he.. 


 dengan harga RM520.00   .. kah..kah..kah.. itu sama yng pnmama mampu pon.. Nak beli Samsung Note tu.. kenalah tunggu lagi 10 tahun  apa.. nie pon nk beli kena tunggu 3 tahun himpun duit.,. ha..ha..

Seminggu je pnmama  guna henpon tu,almaklumlah nk mengenali Boyfriend baru bukannya senangkan tambah-tambah touch screen.. selama nie dok pakai yng picit2 je..  
La nie dah x pakai dah pon .. sebab-sebabnya seperti di bawah..

Trajedi yng paling memalukan , 

1) Pnmama kena perli dengan en abah.. iaitu en abah call, pnmama x angkat.. he..he..  Bukan sengaja tak nak angkat or malas nak bercakap, gaduh ke apa..   Tapi pnmama  tak tahu macam mana nak angkat. Huarghhh..Puas pnmama tekan kat gambar phone kaler hijau kat screen tapi tak dapat. Owh rupanya kena swipe ker? Memalukan.
*** tupon pnmama tanya kerani pos kat tempat pnmama kerja..sebab dia pon pakai samsung touch jugk.

Bila en abah balik.. mulalah ayat pedas  terkeluar dari mulut en abah..
”Mak ang nie akak.. hp ja canggih.. tpi x tau nk jawab”… wa..wa..wa.. malu..

2)Tak cukup dengan itu, seminggu jugalah pnmama makan hati dengan Hp nie.. 
Kredit hp asyik habis ja..walhal x guna pon.. toup RM 5..sat gi xsampai ke malam tinggal RM 0.30 .Heran bin ajaib.. hp nie.. Lastnya pnmama simpan dlam kotak .. n pakai balik Hp lama… wa..wa.. padan muka nk belagak tpi x kena tempat.
*** Rupanya pnmama on GPRS .. tu yng makan duit tu..adik pn mama yng Habaq..wa..wa..wa.. malu..

3) Satu lagi yng membutkan pn mama x nk  guna hp baru ,  ingat jari pnmama  ni dah cukup runcing, halus n kecik. tapi setiap kali pnmama  nak taip mesej asyik terkena hurup lain je. Ni yang pnmama rimas nak pakai touch screen.ha..ha.. almaklumlah jari semua dah debab2 mcm mak budak.. badak..


Namun, semuanya dah berakhir.. Sekarang pnmama dah tukar henpon touch screen ni dengan adik. Sebab pnmama lemas, rimas yng paling menyedihkan.. habis oiii duit kalau henpon tu jadi pekasam… 
Pnmama dah ada boyfriend baru , walaupun touch screen juga..tapi bab sms still tetap picit2.. saya..suka…saya ..suka… 



Pn Mama punya BoyFriend yng baru warna Putih Meron... he..he.. 
 
Sekian.

Sunday, May 6, 2012

Saudara dan saudari kaum muslimin dan muslimat
Renungan
khususnya untuk para wanita dan diriku sendiri.

Sayidina Ali ra menceritakan suatu ketika melihat
Rasulullah saw menangis manakala ia datang bersama Fatimah.

Lalu keduanya bertanya mengapa Rasulullah saw menangis. Beliau menjawab,

"Pada malam aku di-isra'- kan , aku melihat perempuan-perempuan yang sedang disiksa dengan berbagai siksaan. Itulah sebabnya mengapa aku menangis. Karena, menyaksikan mereka yang sangat berat dan mengerikan siksanya.

Putri Rasulullah saw kemudian menanyakan apa yang dilihat ayahandanya. "Aku lihat ada perempuan digantung rambutnya, otaknya mendidih.

Aku lihat perempuan digantung lidahnya, tangannya diikat ke belakang dan timah cair dituangkan ke dalam tengkoraknya.

Aku lihat perempuan tergantung kedua kakinya dengan terikat tangannya sampai ke ubun-ubunnya, diulurkan ular dan kalajengking.

Dan aku lihat perempuan yang memakan badannya sendiri, di bawahnya dinyalakan api neraka. Serta aku lihat perempuan yang bermuka hitam, memakan tali perutnya sendiri.

Aku lihat perempuan yang telinganya pekak dan matanya buta, dimasukkan ke dalam peti yang dibuat dari api neraka, otaknya keluar dari lubang hidung, badannya berbau busuk karena penyakit sopak dan kusta.

Aku lihat perempuan yang badannya seperti himar,
beribu-ribu kesengsaraan dihadapinya. Aku lihat perempuan yang
rupanya seperti anjing, sedangkan api masuk melalui mulut dan keluar dari duburnya sementara malikat memukulnya dengan pentung dari api neraka,"kata Nabi saw.

Fatimah Az-Zahra kemudian menanyakan mengapa mereka
disiksa seperti itu?

*Rasulullah menjawab, "Wahai putriku, adapun mereka yang tergantung rambutnya hingga otaknya mendidih adalah wanita yang tidak menutup rambutnya sehingga terlihat oleh laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang digantung susunya adalah istri yang 'mengotori' tempat tidurnya.

*Perempuan yang tergantung kedua kakinya ialah perempuan yang tidak taat kepada suaminya, ia keluar rumah tanpa izin suaminya, dan perempuan yang tidak mau mandi suci dari haid dan nifas.

*Perempuan yang memakan badannya sendiri ialah karena ia berhias untuk lelaki yang bukan muhrimnya dan suka mengumpat orang lain.

*Perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting api neraka karena ia memperkenalkan dirinya kepada orang yang kepada orang lain bersolek dan berhias supaya kecantikannya dilihat laki-laki yang bukan muhrimnya.

*Perempuan yang diikat kedua kaki dan tangannya ke atas ubun-ubunnya diulurkan ular dan kalajengking padanya karena ia bisa shalat tapi tidak mengamalkannya dan tidak mau mandi junub.

*Perempuan yang kepalanya seperti babi dan badannya seperti himar ialah tukang umpat dan pendusta. Perempuan yang menyerupai anjing ialah perempuan yang suka memfitnah dan membenci suami."Mendengar itu, Sayidina Ali dan Fatimah Az-Zahra pun turut menangis.
Dan inilah peringatan kepada kaum perempuan.

Wednesday, May 2, 2012

Selamat Hari Lahir yang KE 4 buat anakku


Selamat Hari Lahir yang KE 4  buat anakku 
Nur Qashrina Imani bt Sabri. 

Sungguh cepat masa berlalu.. rasanya baru hari ini  mama melahirkan kamu  ke dunia ini.wa..wa..wa..wa..

Walaupun dah masuk umur 4 tahun, tapi kemanjaan mu yang paling terselah.. namun Kematangan mu juga jelas kelihatan apabila mama menyuruh kamu menjaga adik-adikmu  & membuat kerja yng mama suruh.

Pada hari ini 02 mei 2012,  maka genaplah usia kakak EMPAT  tahun.. Alhamdulillah MAMA dikurniakan oleh Allah seorang puteri  yang comel,manja dan  bijak malah diusia kecilmu ini juga kakak seakan-akan sudah pandai menjaga hati orang-orang disekeliling termasuklah mama dan abah .
 (sebab tu jadi cucu kesayangan Tok Mama)..

Terima Kasih kakak kerana menambahkan lagi keceriaan dan kebahagiaan dalam keluarga kita. Insyaallah.. mama doakan kakak  akan menjadi anak yang soleheh dan berjaya di dunia dan akhirat.. 

Kasih sayang dari mama, abah dan adik-adik  akan senantiasa bersama Qashrina Imani, untuk selama-lamanya..sehingga hujung nyawa.. amin..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...